header banner
Default

"Det slår mig lidt ihjel indeni", siger Jesper Buch i falske sociale medieannoncer


Hundredvis af danskere er blevet lokket til at investere i falske bitcoins med løfter om gyldne gevinster.

Jesper Buch, iværksætter og grundlægger af Just-Eat, har i flere år oplevet at få sit navn og ansigt misbrugt af svindlere, der lokker med kryptovaluta. (Foto: © Linda Kastrup, Ritzau Scanpix)

En annonce dukker op på Facebook. Den er prydet af et kendt ansigt, der anbefaler en investering, der kan gøre dig rig.

Du klikker på annoncen og bliver mødt af en professionelt udseende artikel, der ligner, hvad du kan møde på danske mediers hjemmesider.

Og så siger du ja til at blive kontaktet.

Sådan er massevis af danske borgere blevet lokket i en fælde, hvor de er blevet svindlet for millioner i troen på, at de investerede i kryptovaluta - primært den digitale valuta bitcoin.

En af de kendte danskere, der oplever at få misbrugt sit navn og ansigt i svindelannoncerne, er erhvervsmanden Jesper Buch, der har grundlagt madbestillingstjenesten Just Eat, og som mange danskere kender fra Løvens Hule-programmerne på DR1.

- Jeg kalder dem for de værste af de værste scumbags. Jeg synes, det er enormt grænseoverskridende, at jeg er blevet brugt som materiale til at snyde en hulens masse mennesker, siger han i Orientering på P1.

- I år har det været rigtig voldsomt. Jeg har fået hundredvis af links og beskeder fra folk, som gør mig opmærksom på, at jeg bliver brugt til det her. Da det var på sit højeste, fik jeg måske ti om dagen, så jeg har brugt mange timer på at sikre mig, at folk er klar over, at det intet har med mig at gøre.

Og det er ikke kun personer, der har villet advare Jesper Buch, der har kontaktet ham. Han er også blevet kontaktet af borgere, der er gået i fælden.

- Jeg er blevet kontaktet af folk, som meget frustrerede, flove og kede af det skriver til mig og spørger, om jeg kan hjælpe dem, og det har jeg meget svært ved. Men vi snakker blandt andet om pensionister, som måske har sendt 70.000 kroner afsted efter det. Det slår mig lidt ihjel indeni, at der er folk, der sidder og snyder vores svage og ældre borgere, siger han.

Facebook kan ikke stoppe svindlen helt

VIDEO: En kommende milliardær: Jesper Buch investerer i Skatteguiden
DR

Det er på de sociale medier Facebook og Instagram, at Jesper Buch har set sit navn blive misbrugt.

Og Facebook er opmærksom på problemet. Man har faktisk været opmærksom på det i flere år og har tidligere oplyst, at man arbejder på at få svindelannoncerne fjernet.

Men de falske annoncer florerer altså stadigvæk, og de er svære at få bugt med, fortæller Martin Ruby, der er Facebooks politiske chef i Norden.

- Vi har øget vores analysekraft for at finde ud af, hvor det kommer fra, hvem der står bag, hvorfor de gør det, og hvordan vi kan dæmme op for det. Men det er et våbenkapløb mellem dem og os, og det er ikke sikkert, vi nogensinde kommer helt i mål med at få stoppet dem, siger han i Orientering.

Mange af svindelnumrene starter med falske annoncer på Facebook. (Foto: © DADO RUVIC, Ritzau Scanpix)

Martin Ruby fortæller, at svindlerne formår at snyde Facebooks teknologi.

- Når nogen anmelder det til os, så kan vi sagtens opspore og fjerne det. Så kan vi også fjerne personen bag annoncen, men de har en teknologi, der gør, at de annoncer, vi godkender, ikke nødvendigvis er dem, der kommer ud. Så de snyder vores teknik med deres teknik.

Men det er ikke godt nok, at en milliardvirksomhed som Facebook ikke kan spore og lukke ned for svindelannoncer, mener Jesper Buch.

- Jeg er ikke jurist, og der vil jeg ikke være dommer, fordi det er en meget stor forretning, men jeg synes, at Facebook har en del af ansvaret. De skal sikre sig, at man ikke er i stand til at sætte annoncer op med varer eller serviceydelser, som er svindel, siger han.

Martin Ruby kalder det 'totalt utilfredsstillende', at svindlerne kan omgå Facebooks teknologi, men fastslår at det ikke er muligt at stoppe svindlen 100 procent lige nu.

- Der er den her form for it-kriminalitet derude, som gør, at vi alle er nødt til at kigge os over skulderen, når vi er på nettet, ligesom vi gør i den virkelige verden.

Politiet: Der kan gå mange måneder, før man opdager svindel

VIDEO: 3 unge iværksættere er kopier af Jesper Buch | Løvens hule | DR1
DR

Svindelnumre, der lokker med investeringer i kryptovaluta er i vækst, lød det fra politiet i slutningen af juni.

Siden september 2020 har Politiets Landsdækkende Center for It-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK) fået anmeldelser om svindel for omkring 20 millioner kroner.

Og tallet er formentlig større, fordi der typisk går lang tid, før offeret opdager svindlen.

Når man først er gået i fælden, er svindlerne nemlig vedholdende og holder løbende kontakten med den svindlede og får vedkommende til løbende at investere flere penge.

Kontakter man svindlerne med ønske om at få sine penge udbetalt, bliver man mødt med krav om at indbetale endnu mere.

- Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med, at man vil hæve investeringen, og så er det for sent, siger Jesper Kracht, der er centerchef for LCIK.

Politiet regner med, at det er udenlandske bagmænd, der står bag svindelnumrene. Men det er Jesper Buch ikke så sikker på.

- Hvis ikke det er bagmændene, der er danske, så har de i hvert fald fået nogen til at sidde og skrive de her artikler på pænt dansk sprog. Mange af dem er i hvert fald ikke Google Translate, siger han.

Jesper Buch har ikke selv har meldt svindelannoncerne til politiet, men han håber, at politiet vil se nærmere på det.

- Jeg synes, de bør sætte en mand eller to på det her og se, om de kan grave frem, hvem det er. Jeg tror, at det her beløb er meget højt, og jeg tror, der er mange, der er så flove over, at de er blevet snydt, at de aldrig har fortalt det til nogen, siger han.

Sources


Article information

Author: Tony Rhodes

Last Updated: 1700002804

Views: 1157

Rating: 4.1 / 5 (67 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tony Rhodes

Birthday: 1983-01-17

Address: 7432 Davis Manor Suite 681, East Jenniferville, GA 80830

Phone: +4262416138450189

Job: Mechanic

Hobby: Scuba Diving, Card Games, Stargazing, Table Tennis, Board Games, Cycling, Rock Climbing

Introduction: My name is Tony Rhodes, I am a expert, radiant, Precious, resolute, talented, ingenious, intrepid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.