header banner
Default

Joop - BNNVARA: Hoe Turkije een dictatuur wordt


Table of Contents

Logo Joop

De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

  •  

03-06-2023

  •  

leestijd 7 minuten

ANP-470833950

Het was een bittere pil voor velen, de verkiezingsoverwinning van president Recep Erdogan. Het was maar liefst zijn 15e verkiezingsoverwinning! Deze was echter anders dan alle andere, in meerdere opzichten. Het belangrijkste verschil is dat deze verkiezing oneerlijk is verlopen en die oneerlijkheid gaat verder dan de beschikbare mediatijd of het gebruik van staatseigendommen voor partijpolitieke doeleinden. Dit keer is er waarschijnlijk gesjoemeld bij het tellen van de stemmen.

Allereerst is het nodig om de context rondom de verkiezingen te begrijpen. De eerste tekenen van de dalende populariteit van Erdogan waren al in 2019 te zien toen zijn partij de vijf grootste steden, waaronder Istanbul en Ankara, verloor bij de lokale verkiezingen.  

De president wilde in eerste instantie zijn nederlaag in Istanbul niet erkennen, volgens hem was er sprake van diefstal van stemmen. De kiesraad werd onder druk gezet en ging mee in zijn beschuldiging waardoor de verkiezingen opnieuw gehouden moesten worden. Dit keer werd de overwinningsmarge van de seculiere volkspartij CHP, onder leiding van Ekrem Imamoglu, nog groter en werd hij de burgemeester.

De AKP verloor voor het eerst de grootste stad van het land en alle alarmbellen gingen af bij de regerende partij. Nadat Erdogan eerder al de media, rechterlijke macht, financiële sector en zo’n beetje alles van wat je je maar bedenken kunt, had gezuiverd, had hij echter nog niet de middelen om verkiezingsuitlagen daadwerkelijk te kunnen manipuleren. Daarvoor moest hij de onafhankelijke kiesraad voor zich winnen. Want als je vandaag Istanbul verliest, kan je morgen Turkije verliezen, dat heeft de geschiedenis meermaals aangetoond. Sindsdien werden belangrijke figuren binnen de kiesraad vervangen door regeringsloyalisten.

Hoewel Turkije nooit een volwaardige democratie is geweest, zijn er sinds de oprichting van de moderne staat wel 2 belangrijke instituten die onafhankelijk zijn, waardoor het land zich onderscheidt van een dictatuur. Behalve de kiesraad, is dat de onafhankelijke oppositie. Dat is nu voornamelijk de CHP, die al sinds de oprichting van de republiek bestaat, de partij van de stichter ervan Kemal Atatürk. Deze partij heeft altijd sterke oppositie gevoerd tegen Erdogan en een onafhankelijke oppositie is iets dat je in semi-autoritaire landen als bijvoorbeeld Rusland (met zijn controlled opposition) niet hebt.  

In aanloop naar de verkiezingen, heeft een rechter onder druk van de politiek, een verbod op politieke functies opgelegd aan de populaire burgemeester van Istanbul. Deze man zou een serieuze uitdager voor Erdogan geweest zijn, die daarom liever de impopulaire lijsttrekker Kemal Kilicdaroglu als zijn tegenstander had. Hoewel Kilicdaroglu de eerste president van Koerdische en Alevitische afkomst is, was het algemeen bekend dat hij geen stemmentrekker is. Hij is een softe verschijning terwijl de Turkse kiezer liever een sterke, mannelijke macho leider wil. Om nog maar te zwijgen over de racistische motieven onder nationalistische Turken. 

Twee maanden voor de verkiezingen heeft een coalitie van 6 partijen besloten dat Kilicdaroglu de presidentskandidaat zou zijn. Dit kunnen we de eerste blunder noemen. Deze 74-jarige lijsttrekker van de verenigde oppositie had al 9 verkiezingen verloren en hoe stom is het dan om hem nog zijn 10e kans te geven? 

Na 2019 kende Turkije verschillende grote crises. De pandemie begon waardoor het land zijn belangrijke inkomstenbron: toerisme, verloor. Verder waren er grote natuurrampen als bosbranden in het zuidwesten en de onbekwaamheid van de overheid om vliegtuigen in te kunnen zetten. Hierdoor werden miljoenen mensen gedupeerd. Alles waar ze voor gewerkt hadden, zagen ze als sneeuw voor de zon verdwijnen.

In deze periode klapte een bekende maffialid, uit de school. In een serie YouTube videos vertelde hij met smeuïge details  over de nauwe banden tussen de georganiseerde misdaad en de Turkse staat. Dit was echt huuuuge. Dit gebeurde nagenoeg tegelijkertijd met het optreden van de hyperinflatie.  

Vervolgens had het noordoosten van het land te kampen met overstromingen, om nog maar te zwijgen over de alles-vernietigende aardbeving. Er vielen meer dan 50.000 doden terwijl dat er veel minder waren geweest als gebouwen aardbevingsbestendig werden gebouwd. Het werd duidelijk dat de slachtoffers hun levens hebben verloren als gevolg van corruptie en niet door een natuurramp, zie hier mijn eerdere opiniestuk over.

Als we de verkiezingsuitslag mogen geloven, hebben al deze crises nauwelijks gevolg gehad voor de keuze van de kiezer. Niet eens in het aardbevingsgebied zelf, waar Erdogan in veel staten won met maar liefst 70%, hetzelfde percentage als vóór de aardbeving. Het zou respectloos zijn om deze mensen gewoon uit te maken voor stom of zwaar religieus en er vanuit gaan dat ze om die redenen op AKP hebben gestemd. Er zou toch minimaal enig verschil moeten zijn geweest met de vorige uitslag.

Daarnaast heeft Erdogan, mede vanwege zijn zichtbare slechte gezondheid, de laatste tijd ook veel mediablunders begaan. Zo viel hij op live-tv in slaap, deelde geldbiljetten uit, maakte hele onverstandige uitspraken, etc.

Een ander opvallend verkiezingsresultaat was dat de nationalistische MHP 10%  van de stemmen kreeg, terwijl de drempel om in het parlement te komen juist was verlaagd van 10% naar 7%. Algemeen werd aangenomen dat dit was gedaan voor Erdogans coalitiegenoot MHP. Alles wees erop dat zij minder stemmen zouden halen, dus ook dit verraste vriend en vijand.

Als er echt gesjoemeld is, kun je je afvragen waarom de oppositie zich hier niet over beklaagt. Om deze vraag te beantwoorden moeten we teruggaan naar de verkiezingsavond van de eerste ronde. Het land kent twee persbureaus: één is Anatolia Agency (AA) dat als pro-regering bekend staat en de ander is het Anka persagentschap dat onder controle van de oppositie zou verkeren.  

Het was een nek-aan-nek race en beide persbureaus gaven Erdogan een kleine voorsprong terwijl Kilicdaroglu tweette dat hij voor stond. Op het hoofdkantoor van CHP werden schermen geplaatst van een live tv-zender met de tussenstanden. Deze tv zenders halen hun informatie bij de kiesraad vandaan, waarvan Kilicdaroglu voor de verkiezingen zei dat deze niet te vertrouwen is. De ‘voorsprong’ van Erdogan werd echter verstoord door de burgemeesters van Istanbul en Ankara die de data van hun eigen partij presenteerden waarop Kilicdaroglu juist op de eerste plaats stond.  

De vraag en kritiek op CHP luidt dan ook, waarom hebben ze op grote tv-schermen niet hun eigen data (van getelde stemmen) gepresenteerd? Ook de website van CHP met live resultaten, lag eruit. De verantwoordelijke voor dit systeem, Onursal Adiguzel, is naar aanleiding van dit hele gebeuren ontslagen. Deze gebeurtenissen waren dan ook de tweede blunder van de oppositie. 

Het wrange is dat voor deze meneer vooraf al werd gewaarschuwd, want hij zou ook in het verleden dergelijke fouten hebben gemaakt. Elke partij houdt toezicht op het tellen van de stemmen, en deze toezichthouders sturen deze informatie door naar hun partij. Dus ze hadden deze data maar hier is duidelijk iets misgegaan.

Tijdens de lokale verkiezingen van 2019, presenteerde het persbureau AA, onterecht dat AKP op voorsprong zou staan en dit werd door de CHP toen ontkracht door hun eigen data vrij te geven. Iets dergelijks hadden ze dit keer ook kunnen doen maar dat werd dus nagelaten. Daarnaast is ook nog gebleken dat de CHP te weinig toezichthouders had en dus op veel stembureaus afwezig was. Als verklaring hiervoor stelde de CHP-lijsttrekker dat hij dacht dat een andere partij van zijn bondgenootschap op die bureaus aanwezig zou zijn.  

Het is merkwaardig dat ook volgens persbureau Anka Erdogan een voorsprong had, terwijl de burgemeesters van Ankara en Istanbul in een live verklaring zeiden dat juist hun kandidaat op voor stond in de tussenstanden. De eigenaar van Anka is tevens de eigenaar van verschillende mediakanalen van de oppositie. Na de eerste ronde, keek ik vaker en bewuster naar deze mediazenders en tot mijn ongeloof zag ik verschillende keren subtiele pro-Erdogan boodschappen. 

Met andere woorden: deze mediazender (Halk tv) functioneert meer als controlled opposition in plaats van dat deze onderdeel is van een echte oppositie. Na de eerste ronde werd de roep om ook deze media-eigenaar, Tuncay Ozkan, te ontslaan luider. Wrang genoeg waren er ook al veel eerder signalen dat deze man een deal heeft met Erdogan van 95 miljoen dollar over de verkoop van zijn media.

Hij werd niet ontslagen. En het meest frustrerende is dat de fouten van de eerste ronde nog ens werden herhaald in de tweede ronde: ook nu gaf CHP de eigen data niet vrij. De derde blunder. Dit keer lijkt het echter meer op een bewuste fout. 

In theorie zou Erdogan, door een paar sleutelfiguren van de oppositie om te kopen, dit complot hebben kunnen realiseren. Het is een meesterlijk zet, a la House of Cards. Mijns inziens bekrachtigen verschillende aanwijzingen deze theorie. De leider van CHP staat al langer dan 10 jaar de scepter te zwaaien en had alle tijd om binnen zijn partij orde op zaken te stellen. Bewust of onbewust doet er niet toe; hij blijft verantwoordelijk.

Tot slot het argument van de gekozen campagnestrategie. Als we terugkijken op de campagne die CHP heeft gevoerd is deze uitermate zwak te noemen. Gezien de economische wantoestanden in het land, met hyperinflatie tot gevolg, had dat een mooi onderwerp van gesprek geweest om Erdogan pijn te kunnen doen. Om onbegrijpelijke redenen is de economie nauwelijks een onderwerp van gesprek geweest. Hetzelfde geldt voor de aardbeving. Nagenoeg heel Turkije is potentieel aardbevingsgebied en zo’n ramp kan zich dus overal voordoen. De CHP had de regeringspartij, op terechte gronden, verantwoordelijk kunnen stellen voor de geleden pijn en schade. Maar ook deze aspecten waren nauwelijks onderwerp van gesprek. De gekozen campagnestrategie kunnen we dan ook de vierde blunder noemen. 

Met de oppositie en de kiesraad in zijn binnenzak, de laatste verdedigingslinies van de democratie, heeft Erdogan een definitieve stap naar dictatuur gezet. Nu nagenoeg alle instituten zijn gezuiverd van politieke tegenstanders, is zijn greep op de macht steviger dan ooit. Het enige dat dit regime nog kan stoppen zijn grootschalige demonstraties. Het volk zelf. #PowertothePeople

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (26)

VIDEO: ‘Nederturken, geniet van je dictatuur'
De Telegraaf

Sorteren op:

Tasova

Tasova5 jun. 2023 - 23:00

Oja populariteit van Imamoglu valt wel mee hoor! Hij heeft destijds gewonnen door proteststemmers en hetgeen wat hij heeft kunnen waarmaken valt vies tegen! Ik ben geen Erdogan fan omdat hij de Islamistische waarden en normen heeft verloochent! In woord Islam maar in rechtvaardigheid, onderwijs alles behalve!

Tasova

Tasova5 jun. 2023 - 22:56

Wat deze meneer Ozan mist in zijn analyse is dat de oppositie gel”ij”d dr Kilincdaroglu een grote kluns is, geen uitstraling heeft, parate kennis 0 en als gevolg daarvan blunder na blunder maakt tijdens zijn vele betogen! Wat hij ook vergeet te melden dat CHP alles behalve democratisch is! De geschiedenis van deze zwaar anti Islam partij gesticht door Kamal is behoorlijk bloedig en dictatoriaal. In de afgelopen jaren heeft de partij alleen maar oppositie gevoerd door overal tegen te zijn. Als gevolg van deze houding heeft men zich nooit in potentie als serieuze verlosser kunnen neerzetten. Als je enige plan en antwoord op de ellende “weg met Erdogan” is en ookal ga je dan met 6 politieke bewegingen waar buiten de haat jegens Erdogan niets gedeeld wordt mee in zee, dan nog kan je dus verliezen! Deze kilincdaroglu is echt een grap! Gaat naar GB, komt terug met een een verhaal 300Miljard dollar gevonden te hebben! Stoppen met ontwikkeling sterke defensie industrie, terug naar F35 programma en samen met het westen tegen Rusland optrekken. Mafkees, je bent niet instaat om de economische schade te betalen als gevolg van meedoen in het Rusland verhaal. Nee,pech van Turkije is dat er geen serieuze oppositie is! Deze zogenaamde CHP modernisten hebben buiten alcohol, goed bevinden van buitenechtelijke relaties, pro LGBT,kortom alles wat Allah heeft verboden niets met het westen Ze hebben nooit iets gehad met werkethiek,sociale rechtvaardigheid,iedere gelijke kansen,productiviteit

TurkseTurk

TurkseTurk5 jun. 2023 - 22:30

70% van de Europese Turken hebben op Erdogan gestemd, ik ook. (Met Trots). De invloed van Eu Turken op stemgang is 0,4%. Alle media en alle mensen in EU die niets anders kennen dan het land waarin zij leven denken zeer goed te weten wat wat is en begrijpen Turken niet. Turken in Turkije hebben met 52% voor Erdogan gekozen ondanks vele problemen die er zijn. Mijn Stelling, Turken in Turkije hadden met 70% voor Erdogan moeten kiezen. Als zij hadden geweten wat de westerse media schrijven was dat wel gebeurd. Het verschil tussen een Turk in Turkije en Europa is dat een Turk in EU zowel Turkije als EU kent. Turken in EU hebben een betere inzicht ten opzichtte van zowel Turken in Turkije als EU burgers omdat zij (Turken in Eu) beide werelden kennen. Turken in EU moeten Turken in Turkije les geven hoe EU werkelijk niet elkaar steekt en hen laten begrijpen dat EU niet hun vriend is. Dan zullen zij ook Erdogan steun geven.

TheBigLebowski

TheBigLebowski4 jun. 2023 - 17:27

Het is heel simpel, met Imamoglu had de oppositie met 3 vingers in de neus gewonnen.

Roep en Toeter

Roep en Toeter4 jun. 2023 - 11:58

Logisch dat je als slechte verliezer van democratische verkiezingen nog even moet uithuilen. Maar waarom allerlei complottheorieën spuien? Dat politiek een vuil spelletje is waarbij de deelnemers niet schuwen die ander pootje te haken mag wel bekend worden verondersteld. En daar kunnen de burgers/kiezers vervolgens wat van vinden, met name op het stembureau bij verkiezingen. Van belang in een democratie is dan dat verkiezingen aantoonbaar zonder fraude verlopen. En dat heeft Erdogan, ondanks kritiek van oppositie, toch goed voor elkaar. Geen ondemocratische oncontroleerbare toestanden zoals in een bananenrepubliek waar bijvoorbeeld massaal lieden thuis achter een of andere voordeur stemmen en dan die stem opsturen met een of andere postbode etc. En dan roepen dat het niet aantoonbaar is dat er gefraudeerd is, wie kent ze niet? In Turkije is het dus, zoals het hoort, nog steeds allemaal op 1 dag stemmen op het stembureau na controle van identiteit en stemgerechtigheid. En gelijk daarna tellen onder toeziend oog van alle partijen. De Erdogan oppositie doet er beter aan met betere plannen te komen in plaats van tweespalt te zaaien en oproepen tot grootschalige demonstraties. Waar dat toe kan leiden hebben we gezien in Oekraïne. Met steun van bananenrepubliek werd een coup gepleegd in 2014 en nu zitten we met een oorlog.

1 Reactie

Zandb

Zandb5 jun. 2023 - 5:35

Toeter Als u dit - "Van belang in een democratie is dan dat verkiezingen aantoonbaar zonder fraude verlopen. En dat heeft Erdogan, ondanks kritiek van oppositie, toch goed voor elkaar." - beweert, dan zou ik artikel toch eens gaan lézen, als ik u was.

0Rapporteren

Rooje Miggy

Rooje Miggy4 jun. 2023 - 9:58

Eigen keuze van de Turken. En Europa betaald 5 miljard om de vluchtelingen tegen te houden…als Pontius Pilatus de handen in onschuld wassen

2 Reacties

Andreas4

Andreas44 jun. 2023 - 17:10

"Eigen keuze van de Turken." Nou... nee dus, er is praktisch weinig te kiezen voor "de Turken" in wat (praktisch bekeken) al even de dictatuur Turkije is.

1Rapporteren

Zandb

Zandb5 jun. 2023 - 5:37

Miggy Als alles wat mensen besluiten een 'willens en wetens vrije keuze' is, dan begrijp ik niet waarom mensen zo vaak zulke verkeerde keuzes maken.

0Rapporteren

VeganHarrie

VeganHarrie4 jun. 2023 - 9:46

Het democratische gehalte van Erdogan was toch allang duidelijk, ook met de vorige verkiezingen verdwenen massa's vermeende Gülen aanhangers in de gevangenis.

Joop  den Uil

Joop den Uil4 jun. 2023 - 9:18

Ondanks de dictatuur levert de EU nog verwoede strijd om Turkije bij de EU te betrekken. Tot elke prijs. Vanaf Eurlings zijn er al task forces 24/7 mee bezig.

1 Reactie

Volrin

Volrin4 jun. 2023 - 20:43

En toch zijn ze geen stap dichter bij. Met andere woorden, zoals zo vaak overdrijft u de boel weer eens.

1Rapporteren

Rob Matthijssen

Rob Matthijssen4 jun. 2023 - 8:23

Het meest schokkende vind ik nog dat Turkse Nederlanders, die toch beter zouden moeten weten en geen last hebben van censuur, zo massaal op Erdogan hebben gestemd. Kennelijk willen de Turken een dictatuur (hopelijk niet in Nederland).

4 Reacties

KC1

KC14 jun. 2023 - 8:58

Je mag er vanuit gaan dat Turkse NLers beter op de hoogte zijn van de situatie daar doordat ze het nieuws daar en hier kunnen volgen....is het daarom niet logisch(er) om te veronderstellen dat de gemiddelde Rob alhier slechter/eenzijdig geïnformeerd is?

1Rapporteren

Noordermeer2

Noordermeer24 jun. 2023 - 9:14

In NL hebben we voor de 4e keer een kabinet Rutte bij elkaar gestemd. Dan past geen kritiek op de Turken. Dan past alleen schaamtevol zwijgen.

6Rapporteren

JoepJos

JoepJos4 jun. 2023 - 13:26

@KC1: Turkije staat op nummer 164 qua persvrijheid. Op 165 staat Rusland. Gaat u met dit gegeven er nog steeds vanuit dat de gemiddelde Turk in Nederland en Turkije juist wordt geinformeerd?

2Rapporteren

KC1

KC14 jun. 2023 - 18:13

Wie heeft dat lijstje opgesteld? Precies....

1Rapporteren

mijn-mening

mijn-mening4 jun. 2023 - 7:34

En 70% van de in Nederland wonen Turken hebben op Erdogan gestemd. Die mensen horen niet thuis in ons land. Ik zie dit als een aanval op onze democratie als je stemt op een dictator die mensen uit de weg ruimen niet schuwt. Integratie van Turken in Nederland is totaal mislukt.

1 Reactie

KC1

KC14 jun. 2023 - 9:02

Dus als je je stemrecht gebruikt om te stemmen op wie je wilt, wil jij er naast staan om ze te dwingen een bepaalde keus wel/niet te maken...jij durft, om dan over 'aanval op onze democratie' te spreken, man man man, als je consequent bent moet jij nu het land uitgeknikkert worden omdat jij degene bent die niet-democratische plannen/ideeën hebt.

2Rapporteren

Wir sind Pabst

Wir sind Pabst4 jun. 2023 - 7:12

En dan te bedenken dat sommige commenters waaronder ondergetekende werden aangevallen omdat ze poneerden dat Turkije onder deze meneer af zou glijden naar een theocratische dictatuur. Zelfs hier heeft deze despoot dus nog aanhangers maar dat was gezien de uitslag van de verkiezingen geen verassing, me dunkt…

3 Reacties

KC1

KC14 jun. 2023 - 9:04

Wat ik al eerder zei, je kan winnen en je kan verliezen, en je kan een slechte verliezer zijn, ik snap niet hoe mensen alhier zich op de borst kloppen en doen alsof ze de democratie zelfe zijn, maar ondertussen allemaal ondemocratische autocratische dictatoriale trekjes/ideeën hebben, maar dat de ander dan verwijten.

1Rapporteren

Wir sind Pabst

Wir sind Pabst4 jun. 2023 - 10:20

@ KC1 Een regime dat tegenstanders van Erdogan in gevangenissen opsluit zonder vorm van proces mag de naam “democratisch” niet hebben. Mijn wijze oude geschiedenisleraar aan het VWO noemde dit vroeger een despoot. Goede vriend Putin van Baudet valt hier ook onder net als onze Noord-Koreaanse vriend Un…

3Rapporteren

KC1

KC14 jun. 2023 - 14:38

Guantanamo bay.....dus de VS is geen democratie, dezelfde logica als van de 1+1+1=1 people

1Rapporteren

KC1

KC13 jun. 2023 - 22:47

Turkije glijdt niet af naar een 'totale' dictatuur, anders zou de meerderheid van de Tjoerken niet op Erdogan hebben gestemd, öpgëtütërd🫡👍🏼

6 Reacties

Volrin

KC1

KC14 jun. 2023 - 9:07

Of zoals de meerderheid op Rutte heeft gestemd? Dus dan hebben we hier ook geen democratie, of waar dan ook.

1Rapporteren

Paul Spijkers

Paul Spijkers4 jun. 2023 - 10:26

Nogmaals, stemmen gebeurt overal. Dat is nodig, maar niet genoeg om een ontwikkelde democratie te zijn. De kenmerken ook in dit artiekel mee uitgelegt, en al meerdere malen breder aan je uitgelegt, laten mee zien waarom Turkije in een veel slechtere positie is wat dat betreft, en veel en steeds dichter bij dictatuur. Maar je doet alsof je niet kan lezen of niet wil weten wat democratie voor een volk is.

2Rapporteren

KC1

KC14 jun. 2023 - 14:41

PS, ja ja, ik weet het, democratieën zijn alleen democratieën als ze doen wat jouw onderbuik dunkt, al moeten daarvoor de Erdogan-stemmers gestraft worden met een enkeltje NL uit of zelfs een moordaanslag op Erdogan zoals een van je mede-criticasters hier op joop suggereerde

1Rapporteren

Andreas4

Andreas44 jun. 2023 - 17:01

"Turkije glijdt niet af naar een 'totale' dictatuur" Turkije heeft al alle eigenschappen van een dictatuur, net als bijvoorbeeld Rusland en China. Er bestaat nu nog zoiets als een schijndemocratie (waar de sterke politieke tegenstanders van de dictator zijn uitgeschakeld), maar uiteindelijk kan dat niks meer verhullen en ontstaat er een totale dictatuur zonder zelfs de schijn van democratie. Jammer dat de meeste Turken dat zelf niet willen inzien. Zal wel iets nationalistisch zijn...

1Rapporteren

Volrin

Volrin4 jun. 2023 - 20:45

@KC1 "Of zoals de meerderheid op Rutte heeft gestemd? Dus dan hebben we hier ook geen democratie, of waar dan ook. " U mist het punt van de vergelijking. In China, Rusland én Turkije is er geen sprake van vrije of pluriforme pers. Dat alleen al zwakt het democratische gehalte van elke mogelijke verkiezingen af. En dan hebben we het nog niet eens over het andere machtsmisbruik dat gebruikt wordt om tegenstanders buiten spel te zetten. Daar lijkt Nederland in de verste verte niet op.

0Rapporteren

Cor van de Zaak

guy yacobi

guy yacobi3 jun. 2023 - 21:14

hitler en mussolini zijn beide elk maar 25 jaar aan de macht of op weg naar die macht geweest, dus voor erdoganisatan uit erdoganistan en vladolf putler valt het doek ook zo mocht dat een troost zijn anders de mosad inhuren die knallen in iran elke nucleaire wetenschapper de dood in

4 Reacties

KC1

KC14 jun. 2023 - 8:35

Lekker democratisch, om voor te stellen een democratisch gekozen leider van een ander land, eventueel te vermoorden....is dat niet strafbaar?

1Rapporteren

Andreas4

Andreas44 jun. 2023 - 17:06

KC1 'leest' ook alleen maar wat hij/zij erin wil lezen. Guy impliceert (satirisch en heel impliciet ;) alleen een heel onwaarschijnlijke mogelijkheid. Dus nee, dat is gelukkig niet strafbaar, want we zijn in NL een democratie, in tegenstelling tot Turkije dus...

0Rapporteren

KC1

KC14 jun. 2023 - 21:22

Ik lees wat er staat.....en anders kan je voortaan iedere dreigement downplayen

1Rapporteren

guy yacobi

guy yacobi5 jun. 2023 - 16:44

@KC1 wie ben ik om de mosad op te roepen iets met erdoganisatan te doen? denk je echt dat de mosad dat gaat doen die mosad luistert echt niet naar mij zelfs als een regering dat gaat vragen nog niet er zijn wel al turken die hebben gezegd dat erdoganisatan misschien wel die 5 jaar niet gaat volmaken, kwaadschiks dus die hoef ik al helemaal niet op het idee te brengen en verder ik zet graag de boel op stelten, ik handel in ontelbare korreltjes zou en, zie elders, sinds ik 30 jaar geleden ben gestopt met drank, weet ik nog steeds niet wat ik altijd zeg ik ben blij dat ik dat hier altijd kan teruglezen, die onzin van mij maar ja niet zo'n onzin dat Joop het niet wil plaatsen en Joop vond mijn reactie ook niet onbehoorlijk

0Rapporteren

Sources


Article information

Author: Justin Tucker

Last Updated: 1703302682

Views: 985

Rating: 3.7 / 5 (33 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Justin Tucker

Birthday: 1941-01-28

Address: 6436 Lindsay Track, South Kathleen, PA 37562

Phone: +4453587326873708

Job: Article Writer

Hobby: Cooking, Archery, Animation, Skydiving, Running, Yoga, Writing

Introduction: My name is Justin Tucker, I am a variegated, resolved, transparent, esteemed, resolute, multicolored, clever person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.